Kirjallisuutta: Hello Ruby

Liukas, Linda: Hello Ruby. Matka tietokoneeseen. Löytöretkellä Internetissä. Robotti Koulussa. Otava 2015–2018, yhteensä 384 sivua.

Linda Liukas on Suomessa ja Yhdysvalloissa opiskellut ja työskennellyt kirjailija, kuvittaja ja puhuja. Uransa hän aloitti jo ennen ohjelmointikirjojen ilmestymistä perustamalla vapaaehtoisjärjestön nimeltä Rails Girls. Se järjestää koodaamisen viikonloppukursseja naisille yli 200 kaupungissa ympäri maailman. Perustiedot kirjailijasta saat Wikipediasta [1] tai Media-alan tutkimussäätiön [2] sivuilta.

Ruby on pieni tyttö. Nimensä hän sai ohjelmointikielestä Ruby [3]. Siitä ja sen kehittämisvaiheista saat tarkemman kuvan englanninkielisestä Wikipedia-artikkelista [4]. Tai sitten nimi on vain enne, sillä Ruby on kiinnostunut tietämisestä ja tietokoneista. Hän rakastaa uusien asioiden oppimista. Hänen salainen supervoimansa on, että hän osaa kuvitella mahdottomia asioita.

Hello Ruby on lapsille suunnattu neliosainen ohjelmointikirjasarja. Se on myös liikevaihdoltaan neljännesmiljoonan euron yritys. Kirjasarjan alkuideat alkoivat kehittyä verkossa englanniksi jo toistakymmentä vuotta sitten. Vuonna 2014 Liukas lanseerasi hankkeen amerikkalaiselle joukkorahoitusalustalle Kickstarter. Pyyntö keräsi lähes 400 000 dollaria ennen kuin ensimmäistäkään kirjaa oli painettu paperille.

Kirjoja on käännetty yli 20 kielelle [5], suurista kielistä esimerkiksi kiinaksi ja venäjäksi, myös joillekin eksoottisille pikkukielille, kuten katalaaniksi, latviaksi, liettuaksi ja suomeksi. Suomeksi ne ilmestyivät vuosina 2015–2018. Heinäkuussa 2021 kirjat ilmestyvät myös yksiin kansiin koottuna kokonaisuutena. Kirjasarjalla on myös omat verkkosivut [6], joilla on paljon kirjoihin liittyvää lisämateriaalia, ja blogi [7], jossa on materiaalia aina vuodelta 2012 asti ja josta käy ilmi myös se, minkä ikäinen kirjojen päähenkilö Ruby on.

Kukin kirja on kaksijakoinen. Alkuosa on lastenkirjan tapaan kuvapainotteinen kertomus tai kokoelma lyhyitä kertomuksia Rubyn elämästä tai mielikuvitusmaailmasta. Seikkailutovereina ovat paras ystävä Julia ja lemmikkikäärme Pytonin omistaja Django sekä pingviinit, ketut, lumileopardi ja robotti. Loppuosa on aina tehtäväkirja, jossa on 20–30 tehtävää hampaiden harjaamisesta tietokoneen rakentamiseen.

Kirjat on suunniteltu luettaviksi aikuisen kanssa. Ensimmäisessä osassa Ruby opettelee toimimista ohjeiden mukaan. Tehtäväosassa tulee vastaan aikuisen mielestä vaativiakin käsitteitä: merkkijono, totuusarvo, algoritmi, tieto- ja toistorakenne, valinta, funktio, abstraktio. Eihän Ruby ole vielä edes kouluiässä päätellen siitä, että hän leikkii kotona. Aika paljon hänen pitää kuitenkin jo osata, sillä heti ensimmäisessä tehtävässä hänen pitää kirjoittaa ohjeita.

Toisen osan seikkailu ei olisi mahdollinen ilman voimakasta mielikuvitusta. Ruby kutistaa itsensä pieneksi ja lähtee valkoisen hiiren kanssa etsimään Osoitinta (kohdistinta) tietokoneen sisältä. Syy siihen, että isän tietokone ei toimi, selviää, kun he löytävät Osoittimen nukkumasta sikeästi pikku sängyssään. Tämän osan tehtäväkirjan kohokohtana on liitemateriaali tietokoneen rakentamiseen.

Kolmannessa osassa Ruby on jo koulussa. Kertomusosassa Ruby, Julia ja Django rakentavat lumi-internetin. Mahtaa siinä olla lämpimämpien maiden lapsilla ihmettelemistä. Mitä ihmettä on lumi ja miten siitä rakennetaan lumilinna? No, Yhdysvalloistahan kaikki alkoi ja siellä lumi on sentään tuttua. Jo lumi-internetistäkin saa käsityksen, mistä on kyse. Internetissä ”voi kulkea valon nopeudella, se syö sähköä ja joskus siitä tulee pilvi. Internet on maailman mahtavin temppurata.”

Neljännessä osassa keskeisessä asemassa ovat oppiminen ja tekoäly. Koneoppimista valotetaan robotin oppimiskokemuksilla. Se lähtee nimittäin kouluun Rubyn ja Julian kanssa. Tehtäväosassa on muiden muassa älypalapeli, tehtävävisa ja robotin opettamiseksi suunniteltu lautapelin tapainen etenemisalusta. Yhtenä harjoituksena on myös oman CAPTCHAn suunnittelu. Suomenkielistä ilmausta ”kuvavarmennus” ei käytetä, vaan nimenä on englanninkielisten sanojen alkukirjaimista muodostettu kirjainsana.

Hello Ruby -sarjassa on oppimista aikuisellekin, vaikka lapsen kanssa lukemisen ilo on tietysti moninkertainen. Se on hyödyllinen kaikille perusopetuksen opettajille, sillä onhan ohjelmointi mukana opetussuunnitelman perusteissa alkuopetuksesta alkaen. Hyvä esimerkki se on myös siitä, että opetusta ja kasvatusta ei pidä jättää vain koulun varaan, vaan kodin aikuisilla on tärkeä osa ja vastuu.

Lisää luettaavaa

[1] Wikipedia-artikkeli Linda Liukas osoitteessa https://fi.wikipedia.org/wiki/Linda_Liukas
[2] Peltola, Miika ja Tammi, Maija. Olipa kerran Liukas osoitteessa
https://www.mediaalantutkimussaatio.fi/wp-content/uploads/LindaLiukas.pdf
[3] Wikipedia-artikkeli Ruby osoitteessa https://fi.wikipedia.org/wiki/Ruby
[4] Wikipedia-artikkeli Ruby (programming language) https://en.wikipedia.org/wiki/Ruby_(programming_language)
[5] Hello Ruby book series osoitteessa http://www.helloruby.com/books
[6] Hello Ruby osoitteessa http://www.helloruby.com/fi
[7] Blogi Hello Ruby osoitteessa https://blog.helloruby.com/

Kirjoittaja